İslim Kebabı (İslim
Köfte)
Patılıcan;
Patlıcanın insan sağlığındaki yerinin diğer sebze türlerinden küçümsenmeyecek düzeyde olduğu bilinmektedir. 100 gr patlıcanın kalori değeri 24’dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
Doğada patlıcanı besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni bünyesinde az miktarda nikotin bulunmasıdır.
Malzemeler (6-8 kişilik)
- 4-5 adet patlıcan
Köfte için;
- 500 gr. (yarım kilo) kıyma
- 1 yumurta
- 4-5 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Tuz, karabiber, pul biber
Sos için;
- 1 adet soğan
- 2 kaşık salça
- 2 adet soğan
- 2 su bardağı su
Yapılışı
- Köfteleri hazırlamak için kıyma ve diğer malzemeleri derin bir kapta iyice yoğurun. Patlıcanları hazırlarken dinlenmesi için folyo ile sarıp dolaba koyun.
- Patlıcanları alacalı soyarak tuzlu su dolu bir kaba bırakın. Yarım cm kalınlığında boyuna kesin. (bir patlıcandan 4 parça çıkar)
- Patlıcanları yapışmaz tavada 1 yemek kaşığı yağ ile ters düz yaparak kızartın.
- Köfteleri 2 dilim patlıcanın arasında bohça gibi sarın ve üzerine kürdan batırın.
- Dilerseniz bir dilim domates ve biber koyabilirsiniz üzerine süslemek için.
- Ayrı bir tavada 1 soğanı 2 yemek kaşığı yağ ile pişirin. Salça ve kabularını soyduğunuz domatesleride dilimleyerek soğanın içine ekleyin.
- 2 su bardağı su ile pişirdiğiniz sosu tepsiye dizdiğiniz patlıcan köftelerinizin üzerine gezdirerek dökün.
- Önceden ısttığınız 180 derecede yarım saat kadar pişirin.
Afiyet olsun :)
Fırında Tavuk (fırın poşetinde)
Yaz ve kış aylarında yapılabilecek, sağlıklı ve lezzetli tavuk yemeklerinden, fırında tavuk.. Dün akşam iftar için yaptım, çok lezzetli ve hafif oldu. Yapımı çok kolay ama pişmesi biraz zaman alıyor. Siz önce tavuğu fırına atın, sonra diğer işlerinize başlayın :)
Tavuk;
Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan'da Asya'nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır.
Malzemeler (3-6 kişilik)
- 1 bütün tavuk (ben yarısını kullandım)
- 3 adet patates
- 2 adet havuç
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet domates
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz, karabiber, kekik, pul biber
- Tavuğu alırken ikiye böldürdüm ve yarısını kullandım.
- Bir kasede yağ, tuz ve baharatları karıştırın.
- Tavuğu yıkadıktan sonra hazırlamak için düz bir tabağa alın, yağ ve baharat karışımından üzerine sürün.
- Tavuğun derisinden bıçakla ufak bir kesik atın ve oluşan açıklıktan içeri bu karışımdan dökün. Bu şekilde tavuk biraz dinlensin.
- Patatesleri ve havuçları soyduktan sonra 2 cm kalınlığında dilimleyin.
- Soğan, sarımsak ve domatesleri soyup ikiye bölün.
- Bir fırın torbasına tavuk ve diğer malzemeleri sıralaması önemli olmadan koyun.
- Torbanın ağzını klipsle bağladıktan sonra, çatalla üzerinden bir kaç delik açın.
- önceden ısıttığınız 180 derece fırında 15 dk. kadar kalsın, daha sonra fırını 200 dereceye alın ve yaklaşık 1 saat kadar (ancak üzeri kızarıyor) pişsin.
- Fırın poşetinden alarak servis yapın.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder