Köfteler

Mercimek Köftesi

Bol yeşillikli, hafif acılı mercimek köftesi, misafir geldiğinde en çok yaptığım tariflerimden biridir. Ve en çok istek alanlardan biri :) İlk olarak liseye giderken yapmıştım. Bir kaç aşamalı olmasına rağmen, yapımı çok zor olmayan bir ara yemektir. 


Mercimek;
Mercimek, baklagiller familyasında yer alan Lens cinsine dahil dört türden biridir. Aslında Lens cinsi içinde bulunan tüm türlerin az çok mercek şekilli ve yenilebilir tohumları topluca "mercimekler" olarak anılsa da Lens culinaris, "mercimek" denildiğinde en çok akla gelen ve en sık tüketilendir.
Kırmızı mercimek
Kabuksuz olan bu mercimeğin, nişasta oranı fazladır. Natural tada sahip olan kırmızı mercimeği salatalar için 8 dakika, püreler ve çorbalar için 10 dakika pişirmelisiniz.


Malzemeler (8-10 kişilik)
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 6 ad. yeşil soğan
  • 3 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 2 tatlı kaşığı pul biber, karabiber, tuz
  • 1 demet kıvırcık
  • 1 demet maydonoz
  • 1 ad. limon
Yapılışı

  • Mercimekleri yıkadıktan sonra, orta büyüklükte bir tencerede üzerini iki parmak geçecek kadar suyla haşlayın.
  • Mercimekler suyunu çekip piştikten sonra altını kapatın ve ince bulguru ilave edip kapağını kapatın.
  • Bulgurlarda şişince içine yağı ve salçayı koyup yanan ocakta iyice karıştırarak salçasını yedirin. Altını kapatınca pul biber, karabiber ve tuzunuda ilave edin. 
  • Soğuyunca, bir demet maydonozu ve taze soğanı yıkayıp ince ince doğradıktan sonra içine katın, yarım limonun suyunu sıkın ve elinizle yoğurun. 
  • Yoğurma işlemi bitince elinize ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, parmaklarınızın arasında sıkarak şekil verin. 
  • Kıvırcıkları bir servis tabağına dizin, üzerine mercimek köftelerini koyun. Üzerinin kurumaması için limon dilimleyebilirsiniz veya kıvırcıkla üzerini örtebilirsiniz..
Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder