Mutfakta eskiden beri başarılı tarifler denemişimdir. Yeni evli olduğum için, yeni tariflere de oldukça çok yer veriyorum mutfağımda. Bunlardan biride Fırın Sütlaç. Daha önce denememiştim ama eşim sevdiği için O'nu da yaptım :) Pastanelerin vitrinlerinde gördüğümüzde ağzımızı sulandıran ve iştahımızı kabartan tatlılardan biri Fırın Sütlaç.
Sütlaç'ın Tarihi;
Sütlaç, adının kökeni "sütlüaş" sözcüğü olan tipik bir Rumeli mutfağı tatlısıdır.Türk mutfağında yer alan birçok sütlü tatlı içinde en yaygın yapılan ve tanınanı sütlaçtır. Başlıca malzemeleri pirinç, süt ve şekerdir. Kıvamı kişilerin zevkine göre değişse de genelde kabul gören ve beğenilen kıvam pirinç tanelerinin çok sert olmamak kaydıyla tek tek ağıza gelebilecek şekilde olmasıdır.
Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinin mutfağında bulunan sütlaç özellik İskandinavya ülkelerinde tarçın sosu veya kavrulmuş badem şekerleme kronatları ile garnitür edilerek sadece yılbaşında servis edilmektedir. Batı Avrupa ülkelerinde soğuk yanında daha çok üzerine meyve ezmesi ile birlikte sıcak servis edilmektedir.
Malzemeler (6-8 kişilik)
- 1 litre süt (+1 bardak süt)
- 1 su bardağı şeker
- yarım su bardağı pirinç
- yarım yemek kaşığı nişasta
- 1 paket vanilya
Yapılışı
- Pirinçleri yıkadıktan sonra, orta boy bir tencereye alın ve üzerini iki parmak geçecek kadar su koyup pişirin. Pirinçler iyice şişip yumuşayıncaya kadar kaynatın.
- Pirinci haşladığınız tencereye sütü ve şekeri ilave edin.
- Yarım yemek kaşığı nişastayı bir bardak sütle açın, kaynayan sütün üzerine yavaşça karıştırarak ilave edin. 5-6 dakika pişirin altını kapatın.
- Hazırladığınız sütlacı kaselere bölüştürün, Kaseleri bir tepsiye alıp yarısına kadar su koyun. Daha önceden 200 derece de ısıtılmış fırında üzeri kızarınca, hatta biraz yanınca fırından alın.
Umarım Eniştemizin kıskançlık durumu yoktur.:)
YanıtlaSilUmarım kızmaz,
Yaşamış olduğum hayat boyunca Tatmış olduğum ve Unutamadığım tek şeydir. Tavuk köfte, Hala unutabilmiş değilim, kanatimce bu buluşu bulup ilk uygulayan kişidir. Bu konudaki eşsiz başarısını Fatih abim ve annem kadar sevdiğim Kadriye ablama her misafir olduğumda görme fırsatına nail olmuş çok az sayıdaki şanslı insandan biri olduğumu düşünüyorum.
O Tavuk köftelerin tadını düşününce fırın sütlaç olarak yapılan ve bir tatlı türü olan sütlacın enfes olacağı kuvvetle muhtemeldir.
Çevresinde olupta elinden faydalanma fırsatı olanların faydalanması şiddetle tavsiyedir.
Teşekkür ederim Bahadır :) Tarifini yazarım eşin yapar artık, afiyet olsun :)
Sil