İslim Kebabı (İslim
Köfte)
Patılıcan;
Patlıcanın insan sağlığındaki yerinin diğer sebze türlerinden küçümsenmeyecek düzeyde olduğu bilinmektedir. 100 gr patlıcanın kalori değeri 24’dür. 100 gr patlıcanda 1.1 g protein, 2 g yağ, ve 5.5 g karbonhidrat vardır. Vitamin içeriği bakımından ise; 100 gramında 30 IU A vitamini, 0.4 mg B1 vitamini, 0.5 mg B2 vitamini ve 5 mg C vitamini bulunmaktadır.
Doğada patlıcanı besin olarak tüketen tek canlı insandır. Bunun nedeni bünyesinde az miktarda nikotin bulunmasıdır.
Malzemeler (6-8 kişilik)
- 4-5 adet patlıcan
Köfte için;
- 500 gr. (yarım kilo) kıyma
- 1 yumurta
- 4-5 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- Yarım demet maydanoz
- Tuz, karabiber, pul biber
Sos için;
- 1 adet soğan
- 2 kaşık salça
- 2 adet soğan
- 2 su bardağı su
Yapılışı
- Köfteleri hazırlamak için kıyma ve diğer malzemeleri derin bir kapta iyice yoğurun. Patlıcanları hazırlarken dinlenmesi için folyo ile sarıp dolaba koyun.
- Patlıcanları alacalı soyarak tuzlu su dolu bir kaba bırakın. Yarım cm kalınlığında boyuna kesin. (bir patlıcandan 4 parça çıkar)
- Patlıcanları yapışmaz tavada 1 yemek kaşığı yağ ile ters düz yaparak kızartın.
- Köfteleri 2 dilim patlıcanın arasında bohça gibi sarın ve üzerine kürdan batırın.
- Dilerseniz bir dilim domates ve biber koyabilirsiniz üzerine süslemek için.
- Ayrı bir tavada 1 soğanı 2 yemek kaşığı yağ ile pişirin. Salça ve kabularını soyduğunuz domatesleride dilimleyerek soğanın içine ekleyin.
- 2 su bardağı su ile pişirdiğiniz sosu tepsiye dizdiğiniz patlıcan köftelerinizin üzerine gezdirerek dökün.
- Önceden ısttığınız 180 derecede yarım saat kadar pişirin.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder